Dessert makanan Penutup

Artikel Menarik Lainnya Klik Link Dibawah Ini





 Hidangan Dessert
1.      Pengertian Dessert
Pengertian “Dessert ialah hidangan yang mempunyai rasa manis atau sweet yang disajikan setelah hidangan utama dan merupakan hidangan yang paling akhir disajikan (final course)”. Sesuai dengan namanya, Dessert atau hidangan penutup merupakan hidangan yang akan menutup giliran hidangan yang disajikan, oleh karena itu hidangan ini disebut dengan hidangan pencuci mulut. Hidangan ini dapat disajikan secara sederhana atau dapat disajikan secara istimewa dengan rasa yang manis.
2.      Fungsi Dessert
Fungsi hidangan Dessert ialah sebagai hidangan penyegar dan pencuci mulut setelah makan hidangan utama (main course).
3.      Klasifikasi Dessert
a.      Hot Dessert
Hot Dessert ialah Dessert yang dihidangkan panas dengan suhu 60°C, contohnya macam-macam soes isi manis, cake, puding roti, puding karamel, pancakes.
b.      Cold Dessert
Cold Dessert ialah Dessert yang dihidangkan dingin dengan suhu antara 10-15°C, contohnya macam-macam puding seperti puding cocktail.
c.       Frozen Dessert

Frozen Dessert ialah Dessert yaitu Dessert yang dihidangkan pada suhu di bawah 0°C, contohnya macam-macam ice cream, sorbets.

No comments:

Post a Comment

Teknik pembuatan pudding

Cold pudding Menggunakan agar agar sbg pngental dan dpt jg mnggunakan tepung custard dan tepung  maizena. Pengolahan dg cara  dreb...