1.
Pengertian Dessert
Pengertian
“Dessert ialah hidangan yang mempunyai rasa manis atau sweet yang
disajikan setelah hidangan utama dan merupakan hidangan yang paling akhir
disajikan (final course)”. Sesuai dengan namanya, Dessert atau
hidangan penutup merupakan hidangan yang akan menutup giliran hidangan yang
disajikan, oleh karena itu hidangan ini disebut dengan hidangan pencuci mulut.
Hidangan ini dapat disajikan secara sederhana atau dapat disajikan secara
istimewa dengan rasa yang manis.
2.
Fungsi Dessert
Fungsi
hidangan Dessert ialah sebagai hidangan penyegar dan pencuci mulut
setelah makan hidangan utama (main course).
3.
Klasifikasi Dessert
a.
Hot Dessert
Hot Dessert ialah Dessert yang
dihidangkan panas dengan suhu 60°C, contohnya macam-macam soes isi
manis, cake, puding roti, puding karamel, pancakes.
b.
Cold Dessert
Cold Dessert ialah Dessert yang
dihidangkan dingin dengan suhu antara 10-15°C, contohnya macam-macam puding
seperti puding cocktail.
c.
Frozen Dessert
Frozen Dessert ialah Dessert yaitu Dessert yang dihidangkan
pada suhu di bawah 0°C, contohnya macam-macam ice cream, sorbets.
No comments:
Post a Comment